Prowadzenie jednoosobowej firmy

Na polskim rynku wiele jest tak zwanych mikro -firm, czyli jednoosobowych form prowadzenia działalności. Koszty prowadzenia takiej działalności, w większości wypadków sa zdecydowanie niższe niż tych, gdzie zatrudnia się kilku pracowników. Jednak nie oznacza to, ze jest to łatwiejsze. Właściciel firmy musi być bowiem wszystkim, księgową, sprzątaczką, kierowcą, dostawcą. Niejednokrotnie czas poświęcany na wykonywanie tych wielu czynności, jest bardzo duży.

Przykładem niech będzie sklep spożywczy, gdzie właściciel jest jednocześnie pracownikiem. Małe sklepy osiedlowe czynne sa z reguły od wczesnych godzin rannych, załóżmy, że od 6 rano. Aby sklep był dobrze zaopatrzony , właściciel musi więc już o godzinie 5, pojawić się w licznych hurtowniach nabiałowych i mięsnych, aby punktualnie otworzyć swój sklep. Z uwagi na to, ze nie posiada pracownika, jest zmuszony do tego, aby cały dzień siedzieć w sklepie i pilnować swojego biznesu. Każda nawet najdrobniejsza sprawa do załatwienia, w urzędzie skarbowym, banku czy Zusie, wymaga jednak zamknięcia sklepu, na kilka godzin. To z kolei, diametralnie wpływa na wysokość przychodów w danym punkcie. Sklepy spożywcze znajdujące się na osiedlach, zwykle zamykane sa późnym wieczorem, najczęściej o 22 lub 23.00 Kiedy przedsiębiorca nie korzysta z biura rachunkowego, bądź nie posiada księgowej, po powrocie do domu czeka go jeszcze,  uzupełnienie dokumentacji z danego dnia. Powyższy przykład pokazuje, ze prowadzenie biznesu w niektórych dziedzinach nie należy do najłatwiejszych. Nie mówiąc już o tym, ze tacy przedsiębiorcy nie wiedzą ( lub dawno nie pamiętają ) o tym, co to znaczy urlop, co znaczy wolny dzień spędzony z rodziną. Prędzej czy później, albo rezygnują z prowadzenia takiego biznesu, albo decydują się na  zatrudnienie pracownika. To z kolei generuje jednak dalsze, większe koszty. Koszty, które w wielu przypadkach okazują się być zabójcze dla małych firm. W każdym przypadku jednak,  powodzenie biznesu zależy  od wybranej branży.